Reportage

Ge plantorna skjuts med gödsel

Gödsel, hästgödsel, kogödsel och hönsgödsel. Det luktar illa, det är kladdigt, ja till och med lite äckligt. Eller? Är det snarare växtkraft, växtmat, det som gör att dina nya, vackra plantor kan utvecklas till sin fulla potential? Frågar du Tina Råman, författare till boken Gödsel, är svaret mycket, mycket enkelt.

Det började med hästgödsel

Det började för länge sedan, när Tina Råman var i stallet och mockade varje morgon. Varje gång tog hon med sig äpplen och morötter från trädgården till hästarna. På vägen tillbaka från stallet svängde hon in på en plantskola och köpte gödsel. Det här fick hennes odlingsintresserade morfar att skaka på huvudet. Varför i hela friden skulle hon köpa något som det fanns multum av rakt framför näsan på henne - prima hästgödsel?

Den frågan öppnade Tina Råmans ögon för vikten av balans och lokalt kretslopp.

– I naturen behövs ingen gödsel, men så fort vi börjar odla, så fort vi plockar ut frukt och blommor och grönsaker från kretsloppet, då behöver vi också återföra näring till jorden genom gödsling. Jag insåg att när jag gav hästarna morötter så borde jag ta med mig deras hästgödsel tillbaka, för att på så sätt skapa mitt eget kretslopp.

Foto: Eva-Marie Rundqvist

En bok om gödsling och gödsel

Tina Råman har alltid odlat och alltid skrivit, men när hennes vän, formgivaren Justine Lagache frågade om inte de två och fotografen Ewa-Marie Rundquist borde göra en bok om gödsel, slog hon först ifrån sig. Vem skulle väl vilja läsa det? Men så började hon fundera, och ändrade sig. Hon insåg hur många gånger hon själv hade gjort fel och svultit eller gödslat ihjäl sina plantor. Hon insåg också hur många människor som köpte vackra växter utan att tänka på att vatten allena inte räcker särskilt långt.

Resultatet av de här tankarna – och många års hårt arbete – blev boken Gödsel.

– Vi människor behöver mat för att orka, trots det glömmer vi lätt bort att det också gäller för våra växter. Vill vi att våra dahlior och pioner och tomater ska orka växa och leverera, då måste vi ge dem näring också. Och inte bara en gång. Tina Råman menar att det vanligaste felet många gör är att de ser på gödsling som på deklarationen, något man gör en gång på våren och sen är det klart. Men när växterna utvecklas går näringen åt, och den som vill ha en prunkande trädgård bör stödgödsla då och då ända in i början på juli.

– Det är så synd att lägga pengar på en jättevacker växt och sedan glömma bort att mata den.

Gödsling - Tinas bästa gödslingstips

  1. Att gödsla på våren är bra, men glöm inte att även stödgödsla där det behövs!
  2. Använd trädgårdskompost, då får du bättre jord och motståndskraftiga växter. Använd gärna bokashi (en komposteringsmetod som utvecklats i Japan) så får du bra mikroorganismer också.
  3. Kombinera gärna långtidsverkande gödsel (till exempel kogödsel) med snabbverkande (till exempel hönsgödsel eller guldvatten - en blandning du kan göra själv bestående av en del urin och nio delar vatten.)

Tänk på:

- Gödsling behövs i lagom doser i hela trädgården, men krukor och grönsaksland är extra känsliga. Krukor för att de innehåller så lite jord, grönsaksland för att de förbrukar så mycket näring.

- Vilken slags gödsel du behöver beror på vilken slags jord du har i trädgården och vad du odlar. Om du bara har svar på några grundläggande frågor blir det mycket lättare att välja rätt säck och du slipper komma hem med något som inte passar.

- Vilken gödsel du ska välja beror också på dina egna preferenser. Är du en miljömedveten konsument som väljer ekologisk mat, ja då bör du kanske välja KRAV-märkt gödsel till din trädgård också, istället för bara den billigaste konstgödseln.

- Var du bor påverkar när du ska gödsla. Det generella rådet är att grundgödsla på våren, men att slentrianmässigt gödsla på hösten är i princip ogjort arbete om du bor i södra delen av landet. Matar du växterna efter juli får de svårare att övervintra och din gödsel bidrar då bara till övergödning. Bor du däremot i norr hjälper tjälen till att binda näringen så att den finns tillgänglig när växterna vaknar på våren.

- Unga plantor kräver mer näring än vuxna. Jämför med människor och tänk på hur mycket en tonåring kan äta...

- Gödsling är inte så komplicerat, men att hitta rätt balans av gödsling, varken för mycket eller för lite, gör att din trädgård når sin fulla potential.

Läs med om gödsel och gödsling